Έως και 60 ευρώ ανά τετραγωνικό η αποζημίωση για τις πλημμύρες

Συνεργεία της υπηρεσίας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών «σαρώνουν» από χθες, Πέμπτη, τους δήμους. Εξετάζουν τις αιτήσεις όσων έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Όπως εξήγησε, «τις αιτήσεις τις παίρνουν οι δήμοι, δεν είναι όπως στους σεισμούς, που οι αιτήσεις έρχονται κατευθείαν στην υπηρεσία μας. Είχαμε 1.200 αιτήσεις, περιμένουμε περίπου να είμαστε έτοιμοι σε 5- 6 μέρες. Μετά, ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων, θα κάνουμε την οριοθέτηση και θα αρχίσει η διαδικασία της αποζημίωσης, η οποία μπορεί να είναι της τάξεως έως και 60 ευρώ ανά τετραγωνικό. Και προσανατολιζόμαστε να είναι 80% αρωγή και 20% δάνειο, δηλαδή ουσιαστικά είναι αρωγή».Έως και 60 ευρώ ανά τετραγωνικό η αποζημίωση για τις πλημμύρες

«Τώρα» τόνισε ο κ. Σιμόπουλος «μιλάμε καθαρά για τα κτίρια, για τα σπίτια. Μιλάμε για τις επιχειρήσεις, όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές. Για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, το θέμα της αποκατάστασης είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ενώ για τον εξοπλισμό των νοικοκυριών του υπουργείου Εργασίας, που ήδη κινείται στην κατεύθυνση αυτή.

» Σε αυτό το επίπεδο της αποκατάστασης πηγαίνουμε γρήγορα, έχουμε εμπειρία ως υπουργείο, προχωράμε σε καλούς ρυθμούς από χθες».

Έως και 60 ευρώ ανά τετραγωνικό η αποζημίωση

Ο ίδιος είπε ότι το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής έχει τρία επίπεδα.

«Το ένα επίπεδο είναι η συντήρηση των υπαρχόντων δικτύων. Είναι ένα θέμα, το οποίο αφορά στην Περιφέρεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι τα αποχετευτικά των δήμων. Είναι, λοιπόν, έργα, τα οποία πρέπει να ‘ωριμάσουν’ οι δήμοι και να συνδεθούν με τα μεγάλα αποχετευτικά έργα, τα οποία υπάρχουν ή γίνονται στην Αττική».

» Στο τρίτο επίπεδο είναι τα μεγάλα έργα εθνικού επιπέδου. Σήμερα, το υπουργείο Υποδομών εκτελεί ένα τέτοιο έργο μεγάλο που είναι το ρέμα της Εσχατιάς. Είναι ουσιαστικά ένας αγωγός 30- 50 μέτρων με ύψος 5 μέτρα που άντεξε. Βέβαια, είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε μέσα στο 2015 και το υπόλοιπο τμήμα, ένα έργο 100 εκατ. ευρώ, άλλα 6 χιλιόμετρα μέχρι την Πάρνηθα.

» Ταυτόχρονα, θα είμαστε έτοιμοι το 2015 να δημοπρατήσουμε και άλλα έργα, όπως είναι στο Μαρκόπουλο το ρέμα ή ο ποταμός Ερασίνος, στον Άγιο Γεώργιο στις Αχαρνές και κάποια άλλα έργα, τα οποία είναι εθνικού επιπέδου μεγάλα».

Ερωτηθείς για την αντοχή των αντιπλημμυρικών έργων, είπε ότι «εξαρτάται βέβαια και από την ποσότητα της βροχής. Όταν γίνονται κάποια μεγάλα έργα, γίνονται για τη βροχή της εικοσαετίας. Παραδείγματος χάρη, αν έχουμε ποσότητα βροχής, η οποία πέφτει μια φορά στα πενήντα ή στα εκατό χρόνια, όχι δεν είμαστε έτοιμοι» απάντησε ο κ. Σιμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται δουλειά και από τις Περιφέρειες -αυτό αφορά σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική- να έχουμε καθαρά ρέματα, να γίνουν κάποια αντιπλημμυρικά συντήρησης και βέβαια οι δήμοι να ‘κουμπώσουν’ στη δυτική Αττική αποχετευτικά δίκτυα ομβρίων προς το ρέμα της Εσχατιάς και προς τον Κηφισό».

news.in.gr

4 Απαντήσεις στο “Έως και 60 ευρώ ανά τετραγωνικό η αποζημίωση για τις πλημμύρες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.