Μπορούν τα μυρμήγκια να εξαφανίσουν τα υπερβακτήρια;

Τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες παράγουν αντιβιοτικά τα οποία δείχνουν τον δρόμο και στον… άνθρωπο πώς να αντιμετωπίσει τα ανθεκτικά βακτήρια. Μια αποικία μυρμηγκιών μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέα αντιβιοτικά. Θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των υπερανθεκτικών βακτηρίων όπως το υπερβακτήριο MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη). Το οποίο «σαρώνει» τα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο.
Οι φυλλοκόπτες και το αντιβιοτικό
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia αναφέρουν ότι τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες μπορούν να σώσουν πολλές ζωές. Χχάρη σε μια αντιβιοτική ουσία που παράγουν.
Οπως ανέφερε ο δρ Μάθιου Χάτσινγκς που συμμετείχε στη μελέτη, «η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ακόμη και κοινές λοιμώξεις οι οποίες ήταν ιάσιμες επί δεκαετίες μπορούν και πάλι να σκοτώσουν. Ετσι κίνητρο για τη μελέτη μας είναι η επείγουσα ανάγκη να βρεθούν νέα αντιβιοτικά».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες – ονομάζονται έτσι διότι, όπως μαρτυρεί και το όνομά τους, κόβουν φύλλα σε κομμάτια, τα οποία και κουβαλούν με άνεση στη φωλιά τους – ελπίζεται ότι θα προσφέρουν τη νέα γενιά ισχυρών αντιβιοτικών τα οποία θα «κάμπτουν» την αντίσταση των υπερβακτηρίων. «Το συγκεκριμένο είδος μάς έχει ήδη βοηθήσει να ανακαλύψουμε δύο νέα αντιβιοτικά τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδειχθούν χρήσιμα στην κλινική πράξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.