«Ναι» για βιολογικό, μετ’ επεισοδίων

Η αλήθεια είναι ότι ως λαός αγαπούμε τη συνωμοσιολογία. Παντού υπάρχει κάποιο «ύποπτο» κέντρο εξουσίας που κινεί υπόγεια τα νήματα. Ακόμα και στις πιο απλές αποφάσεις. Γιατί λοιπόν να μη συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση του βιολογικού καθαρισμού των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου;

Πολλοί από τους δεκάδες πολίτες που παρακολούθησαν το –διάρκειας 7 ωρών, από τις 8.30 το βράδυ έως τις 3.30 το πρωί– δημοτικό συμβούλιο στα Σπάτα ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι «κάτι παίζει», ειδάλλως η τρόικα δεν θα ζητούσε μετ’ επιτάσεως να αποκτήσει η περιοχή αποχέτευση, με βιολογικό στα όριά της. «Η Δούρου έχει τον άντρα της στην ΕΥΔΑΠ! Κάτι ύποπτο παίζει με αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ της Ευρώπης!» άρχισε να φωνάζει μια κυρία, όταν ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Μάρκου, αναφέρθηκε στις πολιτικές πιέσεις που δέχεται για την εξεύρεση μιας λύσης (στην υπερ-εικοσαετή αυτή εκκρεμότητα). «Να βάλετε λουκέτο στον δήμο, να βγούμε στους δρόμους όπως στην Κερατέα! Ή μήπως “τα συμφέροντα” είναι μεγάλα και δεν σας αφήνουν;» εξεμάνη έτερος πολίτης.

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν ήταν οι μόνες από τις υπερβολές που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο προχθές το βράδυ. Πολλοί (ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην αδικούμε τους Σπαταναίους) είναι οι ένθερμοι οπαδοί του NIMBY. (not in back yard – ή κοινώς… στην αυλή του γείτονα), προσπαθώντας να δώσουν μια επίφαση επιστημονικότητας στην άποψή τους. «Αν γυρίσει ανάποδα ο αέρας, οι μυρωδιές θα νεκρώσουν όλες τις παραλιακές περιοχές. Θα κλείσουν τα παραλιακά καταστήματα, θα γίνει κρανίου τόπος! Θα είναι δολοφονία για την περιοχή μας», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Γρ. Γερακόπουλος.

Η στάση της ΕΥΔΑΠ

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση, η ΕΥΔΑΠ με τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια κάθε άλλο παρά βοήθησε στο να αντιμετωπιστούν οι βάσιμοι ή αβάσιμοι φόβοι. Οπως υποστήριξαν παλαιοί δημοτικοί σύμβουλοι, η ΕΥΔΑΠ είχε για κάποιο διάστημα δεχθεί ότι η παροχέτευση των λυμάτων της περιοχής στην Ψυττάλεια είναι εφικτή, κατ’ εντολήν υπουργού εκλεγόμενου στο υπόλοιπο Αττικής. Επίσης, ο γειτονικός Δήμος Σαρωνικού πέτυχε να ακυρώσει την κατασκευή βιολογικού στη Φώκαια. Έλαβε υπόσχεση για σύνδεση με την Ψυττάλεια.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή, κατηγορηματική της άρνηση (για τη σύνδεση των δύο δήμων με την Ψυττάλεια, αντί της κατασκευής τοπικού βιολογικού) είναι λογικό να αμφισβητείται ως προς τα επιστημονικά της κριτήρια. Οπως δε ανέφερε ο δήμαρχος, κ. Μάρκου, στην τελευταία του επιστολή για το θέμα η ΕΥΔΑΠ απάντησε… με παραπομπή σε προηγούμενη απάντηση του 2013 (μια «κλασική» δημοσιοϋπαλληλική αντιμετώπιση), παρότι ο δήμος έθεσε ένα λογικοφανές επιχείρημα, τη μικρή δυνατότητα άμεσων συνδέσεων (προφανώς λόγω της εκτεταμένης εκτός σχεδίου δόμησης και των αυθαίρετων οικισμών).

«Ναι» για βιολογικό τα ξημερώματα

Τελικώς, στις 3.30 τα ξημερώματα το αποκαμωμένο δημοτικό συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση χωροθέτησης βιολογικού καθαρισμού στη θέση «Λακαθέλα-Κήπι» (την οποία πρότειναν από κοινού οι δύο δήμοι προ δεκαημέρου). Ο κ. Μάρκου όμως δεν γλίτωσε τις χολώδεις παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων: «Κάνατε προεκλογική εκστρατεία μοιράζοντας μπλουζάκια με το σύνθημα “όχι” στο Πλατύ Χωράφι – “ναι” στην Ψυττάλεια. Τώρα προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο», ανέφερε η δημοτική σύμβουλος Αννα Ραφτοπούλου.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το εύρος των προτάσεων που τέθηκαν σε ψηφοφορία από τις δημοτικές παρατάξεις:

  • βιολογικός στη Λακαθέλα
  • βιολογικός στη Λακαθέλα ή στο Πλατύ Χωράφι
  • σύνδεση μόνο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας με την Ψυττάλεια
  • βιολογικός στη Λακαθέλα, αλλά… χωρίς αγωγό εκροής στη θάλασσα
  • βιολογικός στη Λακαθέλα, αλλά με παράλληλη ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης

Με το θετικό αποτέλεσμα από τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, ο λόγος είναι πλέον στην ΕΥΔΑΠ. Καλείται πλέον να αποφασίσει για την καταλληλότητα της προτεινόμενης θέσης…

edition

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.